Zelfgemaakte healthy granola

8 november 2023

Bijgerecht, Dessert, Lunch, Ontbijt, Recepten, Snacks

Granola, of zoals wij het thuis noemen Melnola, is een recept voor jouw zelfgemaakte granola. Super crunchy, healthy zonder toevoegingen en superlekker!😘

Cruesli, muesli of granola is eigenlijk een toevoeging op verschillende gerechten. Velen gebruiken het bijvoorbeeld in de havermout, door de yoghurt, door de kwark of zelfs in de melk. Maak het zoals jij het wilt, door de basis aan te houden en zelf jouw toegevoegde ingrediënten te kiezen. Koop je een van deze dingen in de supermarkt, kijk dan vooral eens op de achterkant. Het zit vaak bommetje vol met suikers, vooral de muesli en cruesli, dus maak het vooral vers en zelf zou ik zeggen.

Granola is eigenlijk niet moeilijk om te maken, zolang je de juiste hoeveelheden aanhoud van de “droge” en de “natte” ingrediënten. Hierdoor krijg je de kleverigheid, die er in de oven voor zorgt dat je cruchy granola brokken krijgt!

Belangrijk om te weten is dat je met een basisrecept als deze eigenlijk alles zou kunnen. Vervang de gemengde noten bijvoorbeeld een keer door pistache en zaden en kies in plaats van abrikozen en dadels bijvoorbeeld voor goji bessen en cranberry’s. Ook stukjes chocolade zouden natuurlijk kunnen, let wel op, hoe hoger het percentage cacao hoe beter en gezonder! Op deze manier kan je met dit gerecht spelen en er jouw eigen twist aan geven. Geniet vooral van een creatie waar jij blij van wordt!

Zelfgemaakte healthy granola

Homemade

Porties

Bereidingstijd

35 min

Oventijd

25 min

Energie

160 kcal

Ingredienten


Recept

1.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.Snij de abrikozen en dadels in kleine stukjes. Meng in een grote kom de havervlokken, noten, abrikozen, dadels, kaneel, zout en naar wens nog een beetje vanillearoma of vanillesuiker door elkaar.

2.

Smelt de kokosolie in een pannetje, zodat deze vloeibaar is geworden. Kokosolie kan ook worden vervangen door olijfolie. Doe de vloeibare olie en de maple syrup door het mengsel en roer goed door.

3.

Bedek de bakplaat met bakpapier of kies een hogere ovenschaal. Verspreid het mengsel gelijk over de bakplaat en druk het een beetje aan. zet de granola 15 minuten in de oven en roer dan voorzichtig door. Bak nog 10 minuten en laat de granola vervolgens afkoelen.

4.

Bewaar de granola in een afgesloten pot. Op deze manier is het zeker 3 maanden houdbaar en blijft het heerlijk krokant. Eet het lekker in bijvoorbeeld amandelmelk, havermout of in de yoghurt. ENJOY!!

Let op! Vind je de noten en gedroogde vruchten op deze manier te crunchy, kies er dan voor om de noten, abrikozen en dadels pas toe te voegen nadat het geheel 15 minuten in de oven is geweest. Op deze manier zorg je voor een beetje verandering in de textuur van deze ingrediënten.


Voedingswaarde
De voedingsinformatie is gebaseerd op 1 portie granola.

Energy (Energie)160 kcal
Fat (Vetten)5,4 gram
Verzadigd: 2,5 gram
Protein (Eiwit)3,5 gram
Carbohydrate (Koolhydraten)23,3 gram
Vezels 2,7 gram
Zout 0,01 gram

Ook heerlijk met verse rauwe yoghurt

Volg ons op instagram voor meer inspiratie

Deze recepten in jouw weekmenu?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300